Fundacja Indygo

Ul. Wyspiańskiego 11

76-200 Słupsk

Starsze posty

Ogród w centrum. Rusza projekt Zielono nam!

Ruszył projekt "Zielono nam"!

Trzeci rok z rzędu będą kontynuowane prace przy ogródku ziołowo-kwiatowo-warzywnym w centrum miasta (za SCOPiESem). Wolontariusze Banku Żywności wraz z grupą zaangażowanych w projekt aktywistów przy wsparciu Fundacji Indygo tchną nieco świeżości w znany już wszystkim ogródek.

Po pierwsze - ogrodzenie.

Dzięki wsparciu Banku Żywności otrzymaliśmy materiał do stworzenia prawdziwego płotu! Wolontariusze juz rozpoczęli prace nad przygotowaniem desek, które zostaną użyte do jego zbudowania. Zakupimy także sadzonki drzewek, kwiatów i warzyw, które sprawią, że w tym – trzecim już roku swojego istnienia ogródek będzie jeszcze bardziej kolorowy i pachnący. Z założenia, miejski ogródek pełni funkcję edukacyjną - młodzież mieszkająca w mieście rzadko ma okazję uczestniczyć w pracach ogrodowych. Postawa poszanowania dla flory, w tym żywności wzrasta wraz ze świadomością procesu wegetacji i pracy wkładanej w dbanie o wzrost roślin.

Po drugie - sprzątanie

Kolejny etap projektu to akcja sprzątania terenu wybranego przez wolontariuszy. Mogą to być np. bulwary nad rzeką lub teren parku.

Po trzecie - sadzenie

W mieście zostaną także posadzone sadzonki drzew. Wybierzemy kilka lokalizacji żeby zazielenić jeszcze bardziej nasze miasto.

Projekt jest realizowany przez Fundację Indygo i współfinansowany ze środków Miasta Słupska.

Galeria wydarzeń